Hoewel de Stafford van origine tot een vechthond werd ontwikkeld, is daar tegenwoordig qua karakter niet veel meer van over (behalve zijn enorme doorzettingsvermogen en dapperheid). Alleen zijn bouw herinnert hier nog aan: zeer gespierd, krachtig, atletisch en een brede schedel.

 

 

De Stafford heeft daarentegen een zachtaardig karakter, is sfeergevoelig, speels, aanhankelijk, zeer lief voor mens en dier en in het bijzonder voor kinderen (in hun aanwezigheid kan hij zich als een echte clown gedragen). Het is een ideale huishond, blaft weinig, is kortharig en de vacht behoeft weinig aandacht, kan waaks zijn, kan door zijn barse voorkomen mensen met verkeerde bedoelingen afschrikken, is nieuwsgierig en tolerant naar andere dieren.

 

    

 

Wel heeft de Stafford voldoende beweging nodig. Omdat de Stafford zo zwaar gespierd is en robuust is in zijn spel, schrikken andere honden nog wel eens van dit ras. Men noemt hem dan ook weleens een oorlogschip in pocketformaat. Hoewel ze erg gericht zijn op hun eigen stok (liefst zo groot mogelijk) of bal en zich op een hondenspeelweide dan niet zo met andere honden bezig houden zijn ze toch wel sociaal te noemen. De Stafford zal niet snel gaan vechten, maar kan zich wel verdedigen tegenover een andere hond die hem uitdaagt of zijn speeltje afpakt. De eigenaar dient dan alert te zijn en eventueel met een verbale correctie te voorkomen dat zijn Stafford gaat vechten. Alleen de eigenaar met slechte (hondonvriendelijke) bedoelingen kan bijvoorbeeld in zo'n situatie zijn hond laten ontsporen, hetgeen het ras een slechte naam kan bezorgen.

. 

 

Er zijn nog altijd veel mensen die bij het zien van een Stafford denken dat ze met een Pitbull terriėr te maken hebben of anderszins negatieve vooroordelen hebben. Deze verdwijnen vaak als sneeuw voor de zon als diezelfde mensen de moeite nemen de Stafford te observeren en in te zien dat het een lieve aanhankelijke hond is die gek is op zijn omgeving. Evenwel zal de nieuwe eigenaar van een Stafford terdege rekening moeten houden met vooroordelen of afkeurende blikken van anderen, mensen die geen enkel benul hebben van de positieve karaktereigenschappen en alleen afgaan op de uiterlijke kenmerken: breed en zeer zwaar gespierd.
 

 

Diverse pups van ons zijn naar eigenaars gegaan die absoluut onbekend waren met de Staffordshire Bullterriėr. De meeste van hen willen nooit meer een ander ras.